Липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и пациентите

0

- Advertisement -

Лекарският съюз (БЛС) отново настоява да се върне възможността за хартиена рецепта, заяви на пресконференция председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. 

Тази възможност би трябвало да остане, докато поне 70 на сто от рецептите започнат да се изписват електронно и „до момента, когато сме убедени, че има адекватен контрол върху разпространението на лекарства“, посочи той.

Във всички държави в ЕС съществува възможността за изписване на хартиена рецепта, освен в Испания, като липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата на лекарите и на пациентите, отбеляза председателят на БЛС.

Предложение на съсловната организация е хартиената рецепта да се съхранява в аптеката. 

Пациентът да се подписва върху хартиената рецепта при изпълнението ѝ в аптеката, а фармацевтът да я вкарва в електронната система и да съхранява за определен период – това е новото предложение на БЛС, с което организацията потвърждава искането си за връщане на смесения модел за изписване и отпускане на антибиотици и антидиабетни лекарства. 

От Лекарския съюз настояват и за въвеждане на ефективен контрол от страна на държавата за доставките и складовите наличности, както и създаване на платформа с информация за регистрираните и наличните лекарства в страната.

„Към настоящия момент, колкото и да ни убеждават, че контролните органи проверявали, ние не вярваме. Това не се случва“, каза председателят на Лекарския съюз.

Изписването на електронни рецепти за антибиотиците не постига декларираните цели за контрол и анализ, каза още д-р Маджаров и припомни, че антибиотиците не са в списъка на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА).

По думите му не е известно какви са наличностите на антибиотици в страната, нито дали наистина е намаляла продажбата им, тъй като такъв контрол няма, а над 400 аптеки не са вписали данни от продажба на антибиотици в Националната здравноинформационна система.

Няма как да се знае дали продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, както твърдят от Министерството на здравеопазването, защото не се е знаело каква е била продажбата преди 16 октомври, когато е-рецептата за антибиотици влезе в сила, каза още той.

Безплатното мобилно приложение, чрез което може да се изписват рецепти, може да се използва, само ако лекарят има регистрирано лечебно заведение и електронен подпис, сигнализираха още от БЛС.

По данни на съсловната организация изпълнението на електронните рецепти от средата на месеца се движи около 60%. От Лекарския съюз питат каква част от продадените антибиотици са минали през системата за верификация, насочена срещу фалшиви лекарства, и отново предупреждават, че ако не бъдат чути, ще стигнат до съда:

Ако не бъдем чути, ще се възползваме да защитим правата си в съда, добави д-р Маджаров.

По казусите, свързани с рецептите, недостига на медикаменти за диабетици и реекспорта, Костадин Ангелов от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС поискаха спешни мерки:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки