Съдът остави в ареста обвинения за пропагандиране на война Бахжат Ал-Макуаси

0

- Advertisement -

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста обвинения за призиви за „свещена война“ Бахжат Ал-Макуаси. Той обжалва определението на Софийския градски съд, с което му беше наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Искам по-лека мярка, каза пред съда обвиняемият. Неговият адвокат Володя Йотов заяви, че мярка „подписка“ е подходяща, по думите му няма обосновано предположение, че клиентът му е съпричастен към престъплението, за което е обвинен. Той представи документи за здравословното състояние на обвиняемия.

Ал-Макуаси е обвинен по глава четиринадесета „Престъпления против мира и човечеството“ от Наказателния кодекс по чл. 407 – „Който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години“.

В обясненията си Ал-Макуаси описва случая подробно, като посочва причините, поради които е бил в неадекватно емоционално състояние, когато решава да заснеме два видеоклипа, като тези материали ги изпраща на двамата свидетели, свързани с ДАНС, посочи адвокат Йотов, цитиран от БТА. Той допълни, че няма разминаваме между показанията на свидетелите и тези на клиента му.

На предходното заседание стана известно, че Ал-Макуаси е роден в Бейрут, Ливан, на 1 септември 1973 година. Той е завършил висше образование английски и литература в Дамаск, Сирия. Има статут на постоянно пребиваващ в България повече от 20 години и е разведен. Мъжът е осъждан, но е реабилитиран.

Днес апелативните съдии посочиха в мотивите си, че има обосновано предположение Ал-Макуаси да е съпричастен към престъплението, за което е обвинен, както и че има опасност да извърши престъпление. Съдът обясни, че при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият ще има достъп до интернет, телефон и приложенията, чрез които е направил и изпратил два видеозаписа.

Според съда прокуратурата може да изследва състоянието на обвиняемия, с оглед твърденията му, че е направил и изпратил видеозаписите в състояние на силна емоция, предизвикана от загубата на много негови близки палестинци във войната в Газа и след употреба на алкохол.

Съдът отбеляза, че към момента няма данни, поставящи под съмнение това, че Ал-Макуаси е разбирал свойството и значението на действията и е можел да ръководи постъпките си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки