„Война“ на кореспонденти. Журналисти определиха изгонването на Ангел Григоров от Русия като политически акт

0

- Advertisement -

Няма причини Ангел Григоров да бъде обвинен в каквото и да е. Те нямат аргументи срещу него лично. Мярката се приближава до политически акт„. Това заяви пред БНР Валерий Тодоров – журналист и бивш генерален директор на Българското национално радио. 

Той коментира новината от вчера, когато Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник „Росийская газета“ Александър Гацак. 

В интервю за предаването „Събота 150“ Тодоров определи случилото се така – „Използване на политически средства за неутрализиране на неудобните медии, хора, коментари„. 

„Играта с чуждестранните агенти е взаимствана от американския закон, само че той там се прилага по друг начин. Прилагането на един остарял закон в днешно време създава неприятни усещания и прецеденти. Въпреки всичко руските журналисти успяват да кажат част от това, което мислят и да изразят отношението си. Но атмосферата е много трудна. Дори за дума, фраза, намек следват тежки санкции. Реално какво се случва в руското общество на тема „Свобода на изразяване, медии“ е скрито в сянката на едно натрупващо се недоволство. Реалните тенденции вероятно ще се очертаят при една друга развръзка“, коментира Валерий Тодоров. 

Според него мярката към Ангел по скоро е реципрочна, а не огледална. Всички чужденци в Русия на 3 месеца си продължават регистрацията, което важи и за кореспондентите, подчерта журналистът.

Би било добре да знаем какво точно е вършил Гацак, смята още той и обясни: 

Да не излезе цялата история едно поведение, което да оправдае упреците срещу службите„.

Заповедта за Гацак е подписана от председателя на ДАНС, добави Тодоров. Той отбеляза, че кореспондентите са акредитирани към Външното ни министерство и именно то трябва първо да предприеме мерки и чак след това са ДАНС и Миграционната служба. А защо няма съгласуваност между ДАНС и Миграционната служба, попита той. 

Тази демонстративна агресивност към този тип граждани, която проявяват службите, идва малко отгоре. Възможно е това да е линия, която идва отвън, но не винаги нашият национален интерес съвпада с интереса на наши съюзници„, категоричен бе Валерий Тодоров. 

Журналистът Александър Велев, който също е бивш генерален директор на БНР, изказа мнението си, че Русия губи от това, че прекратява акредитацията на Ангел Григоров

Ангел беше единственият български журналист, който предаваше от Москва. В момента, в който западните журналисти се изтеглиха от Русия, Ангел остана на място и продължаваше да предава. Русия по този начин единствено дава политически знак.Тя не може да докаже или обвини Ангел в някаква друга дейност освен журналистическа. Самият Ангел казва, че за 6-те години, когато е бил там, нито веднъж не е имало намеса на руските власти в неговата работа, т.е. не е имало и недоволство. Акредитация се отнема по други причини. Това е политически акт, с който се показва отношение към това, което се случи с Гацак. Има разлика между двете неща и тя е съществена. ДАНС има данни, че Гацак не е извършвал само журналистическа дейност. Ангел попада като жертва в цялата тази игра„.

Александър Велев подчерта, че отнемането на акредитация се случва навсякъде, като има различни причини. По думите му тук причината е политическа. 

Отношенията ни са достатъчно обтегнати, подчерта той. И отбеляза още един важен момент – че България няма да получава от свой източник информация за това какво се случва в Русия

Когато ДАНС взима такова решение за експулсиране, трябва да има много сериозни аргументи, категоричен бе журналистът в коментар за експулсирането на руския журналист от България. 

Но щом се криеш в руското посолство, значи има причина да се криеш там. Нещата не са черно и бяло. Ясно е, че има нещо, заради което Гацак е помолен да напусне. Освен това, отнемайки акредитацията на Гацак, не се отнема правото на руската медия да изпрати друг журналист. Тази отворена възможност съществува и за националното радио“.

Идвайки си в България, Ангел ще има много по-големи възможности да разкаже за случващото се в Русия, каза също Александър Велев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки