Половината българи не вярват в доброто лечение без връзки, пари или в малък град

0

- Advertisement -

Половината българи не вярват, че могат да получат добро здравно обслужване без връзки в лекарските среди. А тенденцията за недоверие се запазва устойчиво през последните четири години. Това сочат данни от представително проучване, проведено от Националния център за парламентарни изследвания, пише „24 часа“.

44,8% от участвалите в проучването отговарят отрицателно на въпроса “Възможно ли е да получиш добро здравно обслужване у нас, ако нямаш връзки с лекари”.

49,6% пък не вярват, че е възможно да получиш качествено здравеопазване в малък град.  А 60,3% са убедени, че е невъзможно, ако не си платиш услугата.

Проучването на тема общественото мнение по актуални проблеми в сферата на здравеопазването е проведено в периода 15-28 септември 2023 г. по метода на полустандартизираното интервю сред над 1000 пълнолетни българи от цялата страна.

Най-големи критики здравната система отнася по отношение на достъпа до специалисти в малките и отдалечени населени места, бързината на спешната помощ и контрола над здравните заведения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки