ВМЕСТО КОЛЕДНИ ДОБАВКИ: Вдигат парите на пенсионерите

0

- Advertisement -

Пенсиите ще бъдат увеличени догодина с около 11 процента. Това заяви министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос за възможността за коледни добавки за възрастните хора през декември.

„Политиката, която поддържаме като Министерство на финансите още от 2021 година, е за трайно увеличение на пенсиите. Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%. Догодина финалните разчети трябва да бъдат направени, но изглежда около 11%. Това означава, че реално пенсионерите ще получават коледни добавки абсолютно всеки месец и това е много по-честно за тях, отколкото да разчитат на подаяния веднъж в годината“, коментира Василев.

По-рано беше коментирано увеличение от 1 юли 2024 година след среща на Асен Василев, Николай Денков и синдикатите. Парите за пенсионерите се вдигат с 52,3 лв. до 575,34 лева и това ще доведе до увеличение на останалите, които зависят от нея. Социалната за старост ще е 304,30 лв., а персоналната – 273,88 лева. Според предварителни сметки средната пенсия ще е не по-малко от 871,76 лв.

Планират и минималната заплата да стане  933 лв. през следващата година. Толкова ще е и минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители. На 933 лв. ще правят вноските си и самоосигуряващите се.

Финансовият министър коментира още, че България е взела малко над 2 милиарда евро дълг. Дългът е заложен в бюджета, той ще се използва главно за рефинансиране, догодина знаете имаме падежираща емисия за 1,5 млрд. евро. Сега взехме малко над 2 млрд. евро.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки