Николай Василев: Ако сглобката издържи цял мандат, дългът ще мине 70 млрд. Честито!

0

- Advertisement -

Бюджетът за следващата година е разхитителен и популистки, заяви пред БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър на икономиката. Той остро разкритикува както бюджета, така и финансовата политика на министър Асен Василев:

„Против съм не само този бюджет, но съм против – 7 пъти, откакто Асен Василев се появи на хоризонта, или правихме поредица от актуализации по никое време на бюджетите, или вкарвахме закъснели, редовни всякакви бюджети. Всеки път едно и също. Идеологията на Асен Василев е: дългове вземаме на макс, харчим колкото се може повече и колкото повече харчим, толкова по-добре – няма никакво друго определение на тази бюджетна политика. Аз съм не само критик на части на този бюджет, но и на цялата тази философия, която превърна България от световен пример за добра финансова дисциплина и политика в държава, която бързо се спуска по пързалката към бъдеща финансова катастрофа„.

Вземат дългове до откат, харчат до откат и след тях – потоп, описа финансовата политика на сегашното правителство икономистът.

„Преди да дойдат Кирил и Асен в политиката дългът беше 27-28 милиарда. Догодина вече трябва да е 48,9 – заложен в бюджета. Вървим към 50 млрд. Ако сглобката издържи цял мандат, дългът ще мине 70 млрд. лв. По времето на Виденов дългът е бил 10-15 млрд. Тройната коалиция завърши с 9 млрд. Сега вървим към 70 млрд. до края на мандата. Честито!„.

Според него в този бюджет няма политики и реформи. Последните няколко години са напълно срамни, смята той. 

„Няма наченка, намерение, споменаване дори на нещо в държавата да се реформира. Нулево намерение. Нулеви действия“. 

По думите му в администрацията нищо не е съкратено. Разуваме до безкрай държавната администрация, подчерта Николай Василев в предаването „12+3“. 

Той отбеляза още, че не сме взели нито един лев от транзита на газ към другите държави. „Днес е 14-о число, да видим дали поне 1 лев ще влезе в бюджета, не говорим за 2,4 млрд. Ние ги залагаме в бюджета и ги изхарчваме, после виждаме дали изобщо ще ги съберем. Не се прави така“, категоричен е експертът.

Освен това се предполага огромно увеличение на данъчни приходи, при положение, че тази година ще се издъним с няколко милиарда до декември, коментира Василев. По думите му данъчната събираемост изостава много от растежа на номиналния БВП

Приходите за догодина са надценени с 3-4 млрд. лв., изказа мнението си бившият икономически министър. Той посочи обаче и друг проблем:

„След като видим колко са приходите, защо за пореден път залагаме отгоре бюджетен дефицит още 3%, което е над 6 млрд, за да стигнат разходите до космическите 84 млрд. За мен тези разходи са фантастика и са нещо опасно. Това е като едно семейство с ниски доходи предколедно да има огромни разходи„.

Според него България трябва да се гордее с прекрасната си данъчна политика и най-ниските ставки в Европа за данък печалба и данък общ доход. Сега искаме да изгоним големите компании, като вдигнем данъка на 15%, подчерта той. По думите му това е само началото: „Ще вдигнем и други данъци. Не виждам друг изход от това задлъжняване„. 

Държава с такава бюджетна политика и с такъв манталитет на управляващи не знам дали заслужава да бъде в еврозоната, коментира Николай Василев. Според него сега сме много лош пример. 

Той отбеляза още, че вече сме в сивия списък за пране на пари и финансиране на тероризма:

„Ние вече сме проблемна държава. Превърнахме се в африканска държава по отношение на инвестиции и финанси. За каква еврозона говорим?!„.

За момента сме изключително зле, твърди икономистът и добави, че за 20 години много сме се влошили. 

Икономистът декларира, че е категорично против дерогацията за внос на риски петрол. Не разбирам защо изобщо сме я поискали, посочи той. Според него тя не е помогнала нито на българския държавен бюджет, нито на българските потребители на нефтопродукти.

Няма заплаха за националната сигурност, ако отпадне дерогацията, категоричен е Николай Василев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки