Мария Петрова за електронните рецепти: Фалстарт, лошо изпълнена добра идея

0

- Advertisement -

„Определено е фалстарт. Доколкото от две години говорим, че трябва да се премине на електронни рецепти, да имаме електронно досие. Хем да има следа, от друга страна, да улесняват лекарите и пациентите. Добре замислена идея беше безкрайно лошо изпълнена. Това се превърна в огромен социален проблем.“

Това мнение изрази пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова, която коментира темата с електронните рецепти.

Според нея вина може да се търси както при „Информационно обслужване“, което не е разработило достатъчно интуитивни модули, така и в пасивността на лекарите, свикнали на това, че всяка реформа е предпоследна, но и пациентите често искат от лекарите невъзможни неща.

Всеки от участниците в процеса е виновен до определена степен, но като търсим вина, какво от това, ако не подобряваме системата?“

Електронната рецепта и електронното направление не означават да не посещаваме лекаря, уточни адвокат Петрова. По думите ѝ „не трябва да мислим, че можем да си поръчваме здравните услуги„.

Ако една система – дигитална, електронна, работи по-тромаво и по-недъгаво от това да напишеш една рецепта на хартия, проблемът е в процеса“, подчерта Мария Петрова. Тя подкрепи предложението спешните медици да не губят време „в цъкането на  електронни рецепти“.

Поне още няколко месеца трябва да продължи издаването паралелно и на хартиена, и на електронна рецепта, докато се изчистят недостатъците, смята адвокат Петрова.

„Ако една реформа и една система носят повече негативи, очевидно никой няма полза от това, освен този, който е взел пари да я наложи.“

Електронните рецепти ще бъдат въведени, няма връщане назад, но това трябва да стане „без да забатачваме процеса“, обобщи Мария Петрова в предаването „Преди всички“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки