Въведение Богородично е – Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж

0

- Advertisement -

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва Въведение Богородично – денят, в който тригодишната Мария е въведена в християнски храм. Богословът Ангел Карадаков f/sikr:

„Първосвещеник Захария в храма въвежда Пресветата Богородица в Светая Светих, където влиза веднъж в годината само първосвещеникът. Тогава праведните родители принасят дарове и жертви на Бога, след като са получили благословение от свещениците. Света Богородица заживява в храма, където се и учи и обучава“.

От 1929 година Въведение Богородично се почита от българите като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Днес по традиция се ходи семейно на църква. Децата се причестяват.

„Този празник е важен, защото носи посланието за това да почитаме родителите си, да уважаваме роднините си и да възпитаваме децата си във вярата. Само по този начин можем да помогнем на обществото ни да стане по добро – когато имаме добри духовни основи“.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи архиерейска света литургия в калоферския  девически манастир „Въведение Богородично“. Манастирът е известен като люлка на девическото образование у нас през XVIII и XIX век. От всички краища на България идвали момичета да се обучават и после откривали по родните си места първите девически училища. Църквата е строена от брациговският майстор Иван Боянин. Стенописите, правени през 1960 г., са дело на местния художник Кирил Кънчев.

На празника Въведение Богородично, който е Ден на християнското семейство, традиционно във Враца ще бъде дадено началото на местната благотворителна кампания „Осинови врачанско семейство“.

За 21-ви път кампанията ще събере подаръци за деца от социално слаби семейства. Те ще получат дрехи, обувки, учебни помагала и играчки. Необходимото за всяко дете е определено от социалните служби. Подаръци ще има за над 100 деца между 2 и 7 години. Голяма част от тях са със специални образователни потребности. Нуждите са описани на коледни картички, с които ще бъде украсена празничната елха в Дома на науката и техниката във Враца. Дарителите символично осиновяват необходимото за деца. Подаръците се събират до средата на декември, а Дядо Коледа ги разнася по домовете за Рождественските празници. Досега кампанията  е зарадвала над 2000 врачански деца.В Кърджали празникът ще бъде отбелязан в Регионалния исторически музей от 11.30 ч. с публична лекция по темата на д-р Мария Спиридонова, представяне на иконата „Въведение Богородично“ от фонда на музея и специална програма, подготвена от второкласници от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в областния град.

Театърът в Силистра продава по повод празника промоционални билети за комедията „Свекърва“, с режисьор Орлин Дяков, която ще се играе тази вечер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки