Минчо Спасов призова: Видеозаписите от протеста – незабавно!

0

- Advertisement -

„Отговорността е индивидуална. Всеки полицай, който е извършил полицейско насилие, трябва да носи отговорност. Всеки министър, който не си е свършил работата, трябва да носи отговорност. Директорът на СДВР, който не си е свършил работата, трябва да носи отговорност. Прокурорите, ако бездействат, трябва да носят отговорност“ – това заяви адвокат Минчо Спасов, бивш председател на вътрешната комисия в парламента.

Според него първата стъпка на една временна комисия, която да проучи действията на полицията по време на протеста на 16 ноември, е да изиска задължителния документ преди всяка полицейска операция – план на разстановка на силите. По думите му полицаите трябва да носят бодикамери и да има поне 2 екипа за видеозаснемане от страна на полицията, които да заснемат както действията на протестиращите, така и действията на полицаите.

В предаването на БНР „Преди всички“ адв. Спасов подчерта, че към момента никой не говори за тези видеоматериали и може би се очаква те да изчезнат.

Има изричен законов текст, който вменява на вътрешния министър, да следи за това всеки полицай да има индивидуален отличителен знак, изтъкна той. По думите му тези знаци трябва да са закачени на всяка от униформите на полицаите. Това е отговорност на министъра, която трябва да понесе, изказа мнението си Минчо Спасов. Според него такъв малък пропуск на министъра може да води до лавина на безнаказаност на полицаите:

„Когато пред себе си имате лице без отличителни знаци с шлем, който прави неразличимо лицето му, вие сте изправени пред една полиция, която действа като безнаказана тълпа безщинстващи анонимници. Ако ви пребият или ви направят нещо друго, прокуратурата обикновено

Адв. Спасов подчерта, че отговорността от полицейските служители, които са превишили правата си, трябва да се търси от прокуратурата, а не от министъра, кмета или някой друг.

„Прокуратурата е длъжна да разследва това. Ако не успее да открие извършителите заради това, че те нямат отличителни знаци, трябва да се търси политическа отговорност на този, който е допуснал тези полицаи да излязат като банда анонимници и да бият по улиците и площадите“.

Според него и самите полицаи имат интерес да бъдат наказани тези, които са превишили правомощията си.

Адв. Спасов отбеляза, че протестът е бил разрешен. По думите му обаче кметът може да издаде заповед, с която да разпореди прекъсването му.

Фактите трябва да бъдат събрани бързо, категоричен бе той и обясни, че видеозаписите от общинските камери и тези на МВР се съхраняват 20 дни.

„Фактите са във видеонаблюдението. Нещата са много спешни. 20 дни се съхраняват записите. Трябва да бъдат изискани и съхранени незабавно“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки