След балотаж: Проф. Георги Вълчев е новият ректор на СУ

0

- Advertisement -

Проф. Георги Вълчев от Философския факултет е новият ректор на Софийския университет. Той бе избран със 198 гласа пред акад. Николай Витанов от Физическия факултет, който събра 152 гласа на балотаж. Гласуваха 355 души.

На първия тур отпаднаха проф. Милен Замфиров и проф. Климент Найденов.

Досегашният ректор проф. Анастас Герджиков връчи символичен ключ на новия ректор – ритуал, който пред 8 години извършил проф. Иван Илчев.

„Пожелавам му да има железни нерви, за да отключва врати, а не да ги заключва“, каза проф. Герджиков.

„Да съм ректор на най-авторитетното висше училище е чест и отговорност. Ще отдам всичките си сили, за да вървим напред и редовно ще си взимам хапчетата срещу старческа деменция“, обърна се проф. Георги Вълчев към общото събрание.

В битката за пост №1 в СУ се включиха четирима. Проф. Георги Вълчев два мандата е ръководител на катедра „История и теория на културата“ във Философския факултет и зам.-ректор от 2015 г.

Проф. Климент Найденов е декан на Геолого-географския факултет.

Акад. проф. Николай Витанов е зам.-ректор. От 2010 г. е професор във Физическия факултет.

Проф. Милен Замфиров е декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата и ръководител на университетския център „Академия за деца“ към СУ.

По рано днес пред общото събрание говори досегашният ректор проф. Анастас Герджиков.

„През този мандат университетът запази високо качество на образованието и на научните изследвания и поради това и мястото си в Националната рейтингова система, като се класира на първо място в повечето професионални направления, в които предлага обучение, често с голяма разлика пред втория в класацията.

Общият брой на действащите студенти в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ за предходните четири учебни години не намалява, а се запазва стабилен въпреки демографската криза и въпреки промените в структурата на средното образование.“ Това отбеляза проф. Анастас Герджиков.

Той отбеляза, че нараства научната продукция на университета в списания, които се индексират в световните бази данни Web of Science и Scopus – за последните две години броят на публикациите на СУ се е увеличил с 50%, като в хуманитарните и социалните науки ръстът е с 86%. Тези резултати рязко контрастират с това, което виждаме в национален план: докато при нас има сериозен ръст, публикациите на България за 2022 са с 5% по-малко от 2021 г., каза още проф. Герджиков.

„Престижни награди бяха присъждани на учени от Университета през целия мандат. Участваме в стотици научни проекти. Разкрихме три центъра за върхови постижения, участваме в шест центъра за компетентност, част сме от Европейски алианс на десет университета, нашият институт INSAIT привлече сериозно финансиране, изтъкнати учени и интерес от цял свят“, отбеляза още проф. Анастас Герджиков.

Той обърна внимание още, че международната дейност на остава на високо ниво – имаме 425 двустранни споразумения с над 70 държави и организации от всички континенти. По Програма Еразъм+ към момента има сключени действащи близо 840 договора с 380 университета-партньори от 31 европейски държави. Софийският университет продължи дейността си като член в престижни международни университетски организации.

Бяха осигурени допълнителни средства за капиталови разходи в размер на над 7 милиона лева и извършени 315 ремонта на обща стойност над 22 милиона лева.

Само за един мандат сме постигнали удвояване на основните заплати, каза проф. Герджиков.

Културният център, музеят на Софийския университет, университетската телевизия „Алма Матер“, университетското радио успяваха да осъществят богата информационна, културна и академична програма, която издига публичния образ на СУ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки