47% от българите: Вотът бе нечестен. Близо 7% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

0

- Advertisement -

Близо половината от българите смятат, че изминалият местен вот е бил нечестен, а изборите не са оказали съществено влияние върху електоралната картина в страната.

Това са изводите от проучване на агенция „Тренд“, по поръчка на вестник „24 часа“, проведено в периода между 11 и 18 ноември, сред 1006 души.

Снимка: Тренд

Снимка: Тренд

Местният вот е бил нечестен

Оценката на отминалия местен вот показва високо недоверие към изборния процес. 47% от пълнолетните българи са на мнение, че вотът не е бил честен. Само 19% го определят като честен, като този дял е по-висок сред електората на ПП-ДБ и ГЕРБ. 

Избирателите на ДПС са разделени по темата, докато мнозинството от гласуващите за БСП и „Възраждане“ определят изборите като нечестни.

Превес има усещането, че местните избори няма да доведат до промяна – това споделят 44% от българите. 29% са оптимисти, че тяхната община ще се развива в положителна посока след местните избори, а други 16% мислят, че бъдещето на общината им ще бъде по-лошо.

Гласуване с машина или с хартиена бюлетина

Една трета от българите са на мнение, че отмяната на машинното гласуване за първия тур на местните избори е направила изборите по-нечестни. Сходен дял (32%) смятат, че това не е оказало влияние върху честността на вота. Само 11% мислят, че това е направило изборите по-честни.

59% от българите смятат, че смесеното гласуване с възможност за избор между хартия и машина трябва да се запази. 21% са на мнение, че е добре да се премине към изцяло машинен вот, а 11% – изцяло към гласуване с хартиена бюлетина.

Дистанцията между двете водещи политически сили се запазва

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,7% сред гласуващите, следвана от обединението „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ със 17,9%.

Снимка: Тренд

Снимка: Тренд

„Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 15,4% сред гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС с 13,3% подкрепа, а петото място остава за БСП с 9,4% подкрепа. „Има такъв народ“ запазва шансовете си за депутати, като те са на ръба на парламентарната бариера – с 4,4% подкрепа.

Не се регистрира ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори. Нагласите през ноември се запазват близки до тези от последните месеци – 30%  искат нови избори, а 47% твърдят, че такива не са необходими, коментират социолозите.

Ерозия в подкрепата към правителството

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка – 14%. Регистрира се минимална ерозия в положителните оценки на правителството от 22% през септември и октомври до 20% през ноември. Отрицателните оценки се покачват с 5% за един месец, достигайки до 71%.

Запазва се подкрепата от страна на симпатизантите на ПП-ДБ – 4/5 от тях дават положителна оценка на кабинета „Денков-Габриел“. Докато в предходни проучвания избирателите на ГЕРБ бяха разделени на две приблизително равни групи, през ноември мнозинството от тях не подкрепя кабинета. 

Положителна оценка дават и близо една трета от привържениците на ДПС. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Без съществена промяна в подкрепата спрямо президента – 36% дават положителна оценка за неговата работа, а 51% отрицателна, добавят от агенция „Тренд“.

––––––––––

Данните са от проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партиите и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 ноември чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1006 души на възраст 18+.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки