ДДС-то на първо четене: Без ставка за брашното, 9% за ресторантите и облагане на бакшишите

0

- Advertisement -

На първо четене мнозинството в Народното събрание прокара промените в закона за данъка върху добавената стойност, внесени от правителството. Остава нулевата ставка за хляба и брашното до средата на следващата година. Ниската ставка от 9 % се удължава за ресторантьорите до края на 2024 година. На първо четене минаха спорните мерки за облагане на бакшишите и възможността стока да се плаща само срещу издаден касов бон.

В пленарната зала промените минаха с гласовете на некоалицията ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но със заявката за съществен ремонт между двете четения. От ПП-ДБ защитиха промените в закона за ДДС, като изтъкнаха, че те са превантивна мярка срещу злоупотреби. Председателят на Бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев обаче окачестви част от мерките като екзотични.

„Кои са тези екзотични мерки, ще видите преди второ четене, когато ние ще предложим да отпаднат. Част от тях са неприемливи за почти цялото Народно събрание“, подчерта той.

ГЕРБ също се обяви за мерки, с които да се изсветли икономиката, но даде ясно да се разбере, че предложението за неплащане на стока, ако не бъде издаден касов бон, няма да намери подкрепата им.

„Подобна мярка смятаме, че няма да проработи“, каза Теменужка Петкова. 

Опозицията масово се противопостави на измененията. Оспориха нулевото ДДС за хбява и брашното да е само до средата на следващата година. Оспориха отнемането на ниската 9-процентна ставка за туризма. Категорично се обявиха срещу облагане на бакшишите и предложението за касовия бон. 

„Залагат се едни кухи приходи, които няма да ги има, но за сметка на това ще излезете и ще теглите нови заеми“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

На първо четене мнозинството прокара още всички заплати да се изплащат по банков път, да се използват пост-терминали в заведенията за хранене и развлечения, повишаване на минималните осигурителни прагове, въвеждане на патентен данък за юридически лица и софтуер, одобрен от НАП, за който Людмила Петкова – директор на Дирекция „Данъчна политика“ в Министерството на финансите, обясни: 

„Това както казах, е софтуер, който е разработен, и идеята е Националната агенция за приходите да има достъп до цялото счетоводство на данъчно задълженото лице“.

За да бъдат прокарани промените в закона за ДДС, трябва да бъдат подкрепени и на второ четене в пленарната зала.

„Възраждане“ обвини управляващите, че ще повишат всички данъци. Депутатът Цончо Ганев коментира предложения от правителството пакет от данъчни закони: 

„В общи линии, това, което се предлага от правителството, е обратно на това, с което влязоха в парламента. Вдигане на данъци – с това започват и с това свършват. Като започнем с вдигане на данъци по отношение на най-големите фирми в България, и минем през това, че с вдигането на данъчната оценка на имотите, всеки един от нас ще започне да плаща чувствително по-голяма такса „смет“, и разбира се, годишния данък за съответния имот“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки