Пловдив посрещна щастливата шампионка Виктория Радева

0

- Advertisement -

Кметът Костадин Димитров прие в Община Пловдив 22-годишната шахматистка Виктория Радева, станала европейска шампионка отборно в понеделник на първенството в Будва, Черна гора.

Той посрещна момичето с огромен букет цветя, а след това й връчи плакет от община Пловдив.

„Вярвам, че българите сме най-красиви, най-умни и най-силни и такива малки радости, които ни карат ние, пловдивчани да бъдем горди с нашия ген, с нашите успехи, да чувстаме, че българската нация е една от най-успешните във всички спортове. С голяма гордост, чест и с голяма благодарност те посрещаме, защото караш всички нас да се чувстваме горди за твоите успехи“, посочи кметът Костадин Димитров в началото на срещата. Той беше категоричен, че общината ще продължи да подкрепя шахматистката. 

От своя страна Виктория Радева благодари на кмета и заяви, че е много щастлива и благодарна за подкрепата през годините. Тя разказа на Димитров как се е стигнало до победата 

„Беше изключително оспорвано, защото ние с победа ставахме със сигурност шампиони, а с равен мач беше „на кантар“ дали ще сме първи или втори, но съм много щастлива, че се преборихме, успяхме да победим Грузия, което ни направи европейски шампиони и еуфорията беше голяма“, каза шампионката.

Председателят на Общинския съвет Атанас Узунов съобщи, че е подготвено предложение от две точки, което ще бъде внесено за гласуване от съветниците на сесията на 7 декември, за награждаването на Виктория Радева. Узунов отказа да каже какво ще е отличието, но допълни, че то ще бъде връчено тържествено на шахматистката на последната за годината сесия на 19 декември.

Узунов си припомни, че преди години, когато Виктория е била съвсем малка, е била на среща с тогавашния премиер Бойко Борисов, заедно с ученици от първото ѝ училище Никола Вапцаров. Тогава той разговарял с нея тя да изиграе партия шах с Борисов.

„Мислехме по целия път, това хлапе какво ще играе с премиера. И я помолихме, ако наистина е в положение на победа, да даде реми на премиера. Така се и получи в цялата зала, погледна ме и ме послуша, и в крайна сметка дадохме реми на премиера“, разказа съветник №1.

Зам.-кметът по спорта Николай Бухалов също поздрави Виктория и ѝ пожела да е здрава, да е все така амбициозна и да не се предава.

Тя е една от петте състезателки в Националния отбор по шахмат за жени, спечелил историческа европейска титла. 

Припомням, че на европейското първенство в Черна гора Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева спечелиха първата европейска отборна титла по шахмат при жените без нито една загуба. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки