Протест преди насрочения втори старт на делото срещу близнаците от Цалапица

0

- Advertisement -

В Пловдивския районен съд за втори път стартира разпоредителното заседание по делото срещу братята Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. 

Те са обвинени за помагачество в бягството зад граница на Рангел Бизюрев, сочен за пряк убиец на 24-годишният Димитър Малинов от същото село.  

Вторият старт на процеса бе белязан с протест на хора от Цалапица.  те настояват да не бъде даван ход на делото преди да бъде разпитан у нас задържания в Дания Рангел Бизюрев.  Очакванията са,  че показанията му могат да променят хода на делото. Пред Съдебната палата се събраха 20 души.

Преди месец съдът върна делото в досъдебна фаза, тъй като близнаците трябва да имат отделни адвокати, а не един общ, тъй като се оказа, че показанията им се разминават. В тях единият признава, че е съпричастен с извършеното, докато другият отрича да е замесен. 

В сряда стана известно, че издирваният за убийството Рангел е задържан в Дания и според прокуратурата се очаква в разумен срок да бъде екстрадиран в България. 

Междувременно Антоанета Николова, адвокат на майката на убития Митко първа призова на делото да не се дава ход преди Бизюрев да бъде подробно разпитан след привеждането му у нас. Според нея това се налага, понеже в момента братята прехвърлят вината единствено върху него, но не е изключено реалността да е коренно различна. Затова прокуратурата трябва да поиска отлагане на процеса до екстрадирането на Рангел Бизюрев, смята адвокатката. 

Очаква се за съдебното заседание от Цалапица да пристигнат близки, роднини и подкрепящи родителите на убития младеж. Вече четири месеца обществеността там провежда постоянни протестни митинги с искане за най-тежки наказания за убийците, към които те убедено причисляват и братята Динкови. 

Главна причина за тяхното недоволство е обвинението към близнаците само за „помагачество“,  което предвижда максимума от 5 години затвор. Затова хората настояват те да бъдат привлечени като преки съучастници в убийството и да получат най-тежки наказания, заедно със сочения за пряк извършител.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки