УНИЦЕФ: Всяко четвърто дете у нас живее в бедност

0

- Advertisement -

Всяко четвърто дете в България живее в бедност – това сочат данните на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ от най-новия доклад на тема „Детската бедност в условията на благоденствие“, които бяха публикувани днес. Страната ни е намалила наполовина дела на децата, живеещи в тежки материални лишения – от 42 процента през 2015 година до 19,2 на сто през 2022 г., но той все още остава много по-висок от средния за Европейския съюз, който е 8,4 процента.

Повече от 1 на 5 деца живее в бедност в 40 от най-богатите страни в света, сочат данните от доклада. Той представя най-актуалната сравнима картина на бедността сред децата в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейския съюз и анализира правителствените политики за подпомагане на доходите, насочени към семействата с деца.

Данните показват, че въпреки общото намаляване на бедността с близо 8 процента в 40 държави между 2014 г. и 2021 г., все още има над 69 милиона деца, които живеят в домакинства с доходи по-ниски от 60 процента от средния национален доход.

В България детската бедност е намаляла с 8,3 процента между 2014 г. и 2021 г., но остава една от най-високите в Съюза – 26,1%, Полша и Словения се справят най-добре с намаляването на детската бедност.

Някои от най-богатите държави обаче изостават. Сред тях са Франция, Исландия, Норвегия, Швейцария и Обединеното кралство, при които е отчетено рязко покачване на детската бедност. Според доклада, в някои държави човек, който е роден в беден район, има вероятност да живее осем до девет години по-малко от човек, роден в богат район.

За изкореняването на детската бедност, УНИЦЕФ призовава правителствата да предприемат редица мерки, сред които разширяване на социалната закрила за децата, включително помощите за деца и семейните помощи за подпомагане доходите на домакинствата. България прие амбициозна национална цел за намаляване на броя на децата, живеещи в риск от бедност и социално изключване, със 197 000 до 2030 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки