Бум на мононуклеоза в забавачките!

0

- Advertisement -

Инфекция от мононуклеоза пламна из детските градини в цялата страна, алармираха педиатри. Има бум на заболяването в София и Хасково, съобщиха лични лекари пред „Телеграф“. Необичайното е, че заразени са все повече малчугани между 2 и 6 години, тъй като обикновено мононуклеозата е по-разпространена сред юношите в училище. В момента върлуват също скарлатина и варицела, допълниха доктори.

Зараза

Мононуклеозата, известна още като жлезна треска, която в момента мъчи много малчугани, се причинява от ДНК вирус в слюнката и в слузта на дихателните пътища. Предава се по въздушно-капков път. Затова и се нарича още „болест на целувката“. Уголемяват се лимфните възли, черният дроб и слезката. Мононуклеозата започва с гнойна ангина. Вдига се висока температура от над 39 градуса, която не се повлиява от лекарства поне четири дни. В 10% от случаите около седмица след началото на симптомите се появява и обрив по цялото тяло и лицето. Инкубационният период е четири-шест седмици.

Диагноза

Лекарите трудно поставят диагнозата, тъй като дори при специфично кръвно изследване за мононуклеоза резултатите са отрицателни в първите дни на заболяването. Затова често се бърка с грип или неуточнена инфекция на горните дихателни пътища. Ако се лекува неадекватно, може да се хронифицира, предупредиха педиатри. Понякога е наложително да се даде антибиотик, въпреки че става дума за вирусна инфекция, обясниха лекарите. Важно е болният да лежи, защото има опасност при удар в далака да се получи опасен вътрешен кръвоизлив, подчертаха лекари.

Кашлица

В момента едно от най-честите оплаквания при децата, които идват в кабинета, е кашлицата, разказаха лични лекари от столично ДКЦ. Тя може да е симптом както на респираторно заболяване, така и да е част от клиничната проява на мононуклеозата, казаха още джипита. Другите две групи заболявания, които върлуват сега, са свързани с повишена температура и с диария и повръщане. Имаме и ръст на случаите на скарлатина и варицела, уточниха педиатри.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки