Денков: Няма да приемем допълнителни условия за членство в Шенген

0

- Advertisement -

България няма да приеме допълнителни условия за членство в Шенген. Готови сме обаче да приемем всичко, което ще помогне за охраната на границите ни, заяви премиерът Николай Денков.

По думите му къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия за Шенген ще видим през следващите дни. Той изключи страната ни да заведе дело в Европейския съд ако не бъде допусната като пълноправен член  до пространството без гранични проверки. Премиерът коментира, че преговорите ще продължат буквално до последния ден на годината:

„Действително, дяволът тук е в детайлите. Със сигурност това, което няма да приемем, е някакви допълнителни условия, които не съответстват на това, което се очаква от другите държави. Със сигурност сме готови да приемем всичко, което подкрепя защитата на външните граници, защото това е и в наш интерес. В тези преговори аз ще кажа съвсем ясно на колегите си, и на канцлера на Австрия, че ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към Австрия, към австрийските фирми и това не е добре за тях и аз мисля, че това също ще бъде разбрано“.

Премиерът обяви още, че днес ще разговаря с ръководството на белгийска компания, заявила намерение за мащабна инвестиция в заводи в Стара Загора, Пловдив и Бургас. Според Денков инвеститорският интерес към България се повишава инвеститорите според него е стабилността в управлението и планираната с промени в Конституцията правосъдна реформа.

„Има политическа воля да се вземат правилните решения по отношение на правосъдната реформа със спорове, но накрая очаквам резултатът да е добър. Да си оправим правосъдната система, така, че всеки човек да знае, че има справедливост в тази държава, а всеки инвеститор да знае, че не може да бъде изнудван, преследван“, каза премиерът Денков, който днес отговаря на живо във Фейсбук на граждани и медии по повод навършилите се 6 месеца от начало на мандата на правителството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки