БСП и „Възраждане“ искат референдум за Паметника на Съветската армия

0

- Advertisement -

Общинските съветници от БСП и „Възраждане“ в София внесоха в общинския съвет доклад с искане за референдум във връзка с демонтажа на Паметника на съветската армия. От БСП са сезирали всички отговорни институции за – цитирам – незаконните действия по разрушаване на монумента.

Ако до вчера кметът на София Васил Tерзиев е можел да разчита на БСП, за да осигури мнозинство в столичния общински съвет, той вече това не може да се случи, обясни председателят на общинските съветници от БСП и председател на градската организация Иван Таков. Причината е демонтажа на Паметника на Съветската армия.

„Демонтираха паметта и културно-историческото наследство на София, което ние казахме, че за нас е огромна червена линия и не можем да позволим това нещо. Ние днес внасяме искане-доклад за референдум, заедно с колегите от „Възраждане“, за това дали паметника на Съветската армия столичани искат да остане на мястото, на което е. Това е български паметник – на български скулптури, който е направен с парите на български граждани, включително на нашите родители“, заяви Таков.

От 18:00 часа общинските съветници от „Възраждане“ в Столичния общински съвет организират протест до Паметника на Съветската армия срещу неговия демонтаж.

„Преходът в България свърши. Честит ни фашизъм. Снощи започна унищожаването на паметника. Те му казват демонтаж, но той не е такъв. Режат с флекс и на практика го унищожават. Аз силно се съмнявам, че той ще може да бъде възстановен, ремонтиран или каквото и да било“, коментира Деян Николов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки