Отпадна тайната на осиновяването

0

- Advertisement -

Улеснява се процедурата, по която осиновеният може да получи достъп до информация за своя произход и биологичните си родители. Това решиха депутатите като приеха окончателно промени в Семейния кодекс.

Одобрено е също създаването на Национална информационна система за пълно осиновяване, в която чрез единна електронна платформа ще бъдат вписани кандидатите за осиновители.

Тайната на осиновяването отпадна със 139 гласа „за“. Осиновени и осиновители ще могат с решение на съда да разберат произхода. Отпада досегашното изискване на закона това да може да се случва само при важни обстоятелства.

В емоционално слово от парламентарната трибуна един от вносителите на законопроекта депутатът от ПП-ДБ Христо Петров заяви:

„Има ли по-важно да знаеш откъде произлизаш и защо трябва да си болен за да знаеш коя е майка ти и кой е баща ти? Имаме историческия шанс да дадем на тези хора справедливостта, която очакват през целия си живот. Моля ви всички ние днес да се обединим и премахнем проклетите важни обстоятелства“.

Депутатите спориха коя да е възрастта, от която осиновените могат да поискат да научат истината за биологичните си родители – дали да е 18, когато навършат пълнолетие, или 21, когато според Бранимир Балачев от ГЕРБ СДС ще са по-зрели.

Премахват се регионалните регистри и се създава Единна електронна платформа за кандидатстване за пълно осиновяване, като част от Национална информационна система към Социалното министерство. В платформата ще се дава цялата информация за детето в доклад по образец.

От „Възраждане“ поискаха да има ясно разписани критерии за кандидатстващите за осиновители.

Отговорът на друг от вносителите – Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, която е осиновител.

„Разбира се, че националната информационна система ще съдържа информация за всички, които са кандидат-осиновители. Това е повече от ясно, защото целта на тази система е именно да се направи най-добрия подбор за семейство, в което да бъде осиновено детето, а не може да става и дума за чужденци в тази система, защото системата за международно осиновяване се намира в Министерство на правосъдието и тя не е обект на тези текстове. Говорим за Националната система за националното осиновяване, което се организира от Министерство на труда и социалната политика“.

По време на дискусията още една депутатка от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева призна, че е осиновила дете. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки