Свинското поскъпна преди празниците

0

- Advertisement -

Традиционно преди празниците свинското поскъпва, като едва около 35% от месото в магазините е българско производство. 

„Традиционно свинското по празниците поскъпва, защото потреблението се повишава. Повече от това в момента няма да поскъпне. Последните данни в медиите бяха за около 10% поскъпване“, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите Димитър Михайлов.

Гостът отбеляза, че цената много зависи от това в коя търговска мрежа купуваме свинското месо.

Оказва се, че не произвеждаме достатъчно свинско месо, за да задоволим потребностите на вътрешния пазар. Около 35-40% от месото е българско производство, останалите 60% са внос. Основно внасяме свинско от Испания, а също от Белгия, Нидерландия, Германия и Франция.

„Предполагам, че БАБХ върши своя работа. Месото е стандартно, единствената разлика е, че идва от по-далеч и има нужда от повече време да пристигне на пазара. Местното производство може да достави съвсем прясно месо. Българското месо достига много по-бързо до клиентите. Прясното свинско се обуславя с розов цвят, не трябва да има потъмняване по краищата, трябва да има приятен мирис“, обясни Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няколко компонента обуславят по-високата цена на свинското месо. Основната причина е африканската чума по свинете, която продължава да върлува в почти цяла Европа. От друга страна са регулаторните рамки в ЕС, които налагат по-високи изисквания и създават трудности на производителите. Поскъпнал е и транспортът.

„Европа се явява недостатъчно конкурентоспособна спрямо другите континенти по отношение на цената на месото“, изтъкна Димитър Михайлов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки