Депутатите приеха промените в Конституцията

0

- Advertisement -

Промените в Конституцията бяха приети на финалното трето четене в Народното събрание. Проектът се гласува в цялост, а не текст по текст. 

Депутатите ставаха от място и заявяваха своя вот.

Промените в Конституцията освен със съдебната власт, са свързани и със служебното правителство на Народното събрание.

Бойко Рашков, който е депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, гласува „въздържал се“. Той е против в Прокурорския съвет да има шестима от квотата на парламента. Проектът за промени в Конституцията беше внесен на 28 юни от Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Обсъждането започна на 6 октомври. Поправките в основния закон въвеждат възможност депутати и министри да имат двойно гражданство, което досега не беше разрешено. Президентът ще може да избира между 7 длъжностни лица за служебен премиер.

Ограниченията в правомощията на служебното правителство ще бъдат разписани в отделен закон. Намалява се мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години, а Висшият съдебен съвет се разделя на Висш Прокурорски съвет, в който преобладава парламентарната квота, и Висш съдийски съвет, в който преимущество има професионалната.

„Обявявам резултатите – гласували 237. „За“ – 165, 71 „против“, един „въздържал се“. В Конституцията измененията са приети на трето гласуване“, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Работата на депутатите продължава с второто четене на държавния бюджет за 2024 г.

Приемането му започна в понеделник, когато бяха одобрени заложените приходи за над 43 млрд. лв. Вчера ресорната Бюджетна комисия гласува на второ четене проекта, като заложи увеличение на приходите от хазарт и одобри списъка с инвестиционни проекти на общините.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки