Оръжеен бос разпитван за разстрела на Алексей Петров

0

- Advertisement -

Четирима души, сред които заподозрян като поръчител, са били задържани от МВР по разследването за убийството на Алексей Петров. Това се е случило скоро след разстрела на 16 август т.г. Те обаче са освободени без обвинения, защото не е имало достатъчно доказателства.

Един от задържаните е известен бизнесмен с чуждестранен произход. Занимава се с търговия с оръжия. В миналото е бил обявяван и за международно издирване. Доскоро беше подсъдим за подготовка на убийство, но е оправдан. Бил е подозиран като евентуален поръчител и на атентата срещу Петров през 2015 г., когато стреляха по колата му с гранатомет. Един от мотивите да го проверяват и задържат за 24 часа е, че като оръжеен търговец имал необходимите патрони 7,62х39 мм, с каквито е убит Петров, както и с бързомерец – уред, използван за точно прицелване на късо разстояние. Смята се, че по бившата барета е стреляно с помощта на това устройство, защото единият изстрел, вероятно вторият, е в окото му. Първият попаднал в торса, а версията на разследващите е, че след куршума Петров се е навел и хванал за раната, което е позволило на убиеца да се прицели по-точно.

Категорично е установено, че патроните не са били хидрашок – те се разпръскват при контакт, а единият е минал през Петров и е ранил в ръката спътницата му по време на похода в планината Мирослава Михайлова. Разследващите са предполагали, че поради контактите си в оръжейния свят задържаният за 24 часа мъж лесно може да се сдобие и с нелегален автомат. Той бил подложен и на детектор на лъжата. Полиграфското изследване обаче отчело, че мъжът не лъже на въпросите за Алексей Петров. Нямало и други доказателства срещу него. Затова бил освободен.

Заради оръжието бил задържан и друг мъж, известен с екзотичен прякор, съобщава 24 часа. Той се занимавал с контрабанда на автомати. Затова попаднал в ареста, но и срещу него нямало доказателства. За всеки случай също бил подложен на детектор на лъжата, но отново без успех. 

Тъй като след стрелбата Михайлова посочила, че убиецът се оттеглил с колело, са проверени и няколко велосипедисти. Един от тях дори бил задържан за 24 часа. Той обаче бил арестуван за съвсем друго – оказало се, че е обявен за общодържавно издирване като свидетел по дело, но не наказателно.

Четвъртият задържан е от криминалния контингент. Той бе сред проверените по време на акция, наредена от тогавашния главен секретар на МВР Петър Тодоров. Разследването показало, че мъжът няма нищо общо с убийството – бил е на морето и записи от камерите го потвърждават.

Междувременно в понеделник стана ясно, че разследването ще получи нов тласък с отварянето на телефона на Алексей Петров.

“Потърсили сме помощ от ФБР”, обясни градската прокурорка на София Илияна Кирилова. В края на октомври станало ясно, че айфонът на бизнесмена не може да бъде отключен. Затова от прокуратурата започнали да търсят вещи лица, които могат да им помогнат. “България не разполага с такава техника, която да може да отваря подобен телефон”, обясни Кирилова защо ФБР помага. По думите ѝ от американската служба са потвърдили, че телефон с изключена батерия – не е ясно какви са пинкодът за симкартата на телефона и този за отключването на вече включен апарат, трудно може да бъде разкодиран. “Но по всяка вероятност службите ще ни помогнат, тъй като разполагат с такава техника и ще имаме информация от телефона”, допълни Кирилова.

Очаква се оттам да се изясни мотивът за убийството му. Ще се проверяват и последните му банкови трансфери, тъй като сред версиите за убийството е и финансов мотив.

В опит да открият физическия извършител от МВР са прегледали записите на камерите на Витоша и околията и са ги съпоставили с тези от пътя за Монтана. Причината – имало информация, че стрелецът се е насочил натам. Нямало обаче съвпадение на кола, минала и през двете места.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки