Николай Денков: Преговорите с Австрия за членството ни в Шенген продължават

0

- Advertisement -

Премиерът Николай Денков заяви, че окончателното решение на нидерландския парламент да даде зелена светлина за приемане на България в Шенгенската зона позволява да се преговаря от по-добри позиции с Австрия, която все още остава против. Денков отговори и на критиките на държавния глава Румен Радев, който тази сутрин призова управляващите да гарантират до края на годината приемането ни в Шенгенскатга зона с думите, че „преговорите изискват деликатност“.

Премиерът Денков още веднъж бе категоричен, че преговорите с Австрия продължават. Те ще завършат така, че да отчетат притесненията на Виена.

„Защото тя има сериозен проблем с миграцията, така че всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат в момента. Преговорите изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна. Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебното правителство да го беше направило. Така че всякакви коментари от типа какво е можело и какво не е можело, нямат никакво значение в момента“, отговори премиерът на президента, който по-рано напомни, че служебното му правителство договаряло успешно влизането ни в Шенген още през октомври тази година, а заради таксата за пренос на руски газ управляващите били забавили процеса с два месеца. Премиерът направи коментар и на думите на Радев, че управляващите изнасилват Конституцията. Той напомни, че президентът е заинтересована страна по отношение на основния ни закон и промените, свързани със служебните правителства.

„Ясно е защо се правят тези промени, тъй като служебното правителство се оказа, че управлява дълги периоди без парламентарен контрол, включително поемайки дългосрочни ангажименти, задачи и договори, което не е целта на едно служебно правителство. Целта на служебното правителство е да проведе честни избори“.

Пак по темата Денков припомня и становището на Венецианската комисия, която питала защо на България ѝ трябва служебно правителство, а и поправките в Конституцията били съгласувани с Европейската комисия.

„Ако смята някой, че Европейската комисия, примерно, изнасилва Конституцията, тогава, нека да го каже ясно“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки