Нов документ за непридружените деца бежанци ще влезе в сила от март 2024 г.

0

- Advertisement -

От 1-ви март 2024 година влиза в сила нова инструкция за определяне на възрастта на непридружени непълнолетни и малолетни деца бежанци, търсещи закрила в България. Една от целите на новия документ, който е плод на дейността на междуведомствена работна група с широко участие, е да се намали броят на хората, които се представят за непълнолетни, и по този начин се възползват от привилегиите, които имат всички деца по Закона за закрила на детето. Специалистите, ангажирани с изработката на тази първа за страната ни инструкция, декларират, че водещият принцип е най-добрият интерес на детето. Всичко това е на фона на данните на Евростат, че по брой на непридружени непълнолетни България е на четвърто място в Европейския съюз. 

Дълъг път, извървян от Държавната агенция за бежанците и Държавната агенция за закрила на детето, води до обявяването днес, че е приета първата за България инструкция за определяне на възрастта на непридружените непълнолетни деца по така наречения неинвазивен път. Страната ни се оказва и една от няколкото в Европейския съюз, които са приели такава инструкция. Председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева представи и данни за това къде се нарежда страната ни в статистиката за броя на непридружените непълнолетни.

Мариана Тошева /БГНЕС/

Тя уточни, че новата инструкция е плод на дейността на междуведомствена работна група.

Инструкцията въвежда изискванията на текстове от Директива на Европейския парламент и Съвета относно общите стандарти и процедури, приложими в държавите от ЕС за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни, а също така относно предотвратяване и борбата с трафика на хора и защита на жертвите от него, общите процедури за предоставяне и отнемане на международна закрила, обясни още Тошева. 

Репортажа на Мария Костова в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки