Бащи, разделени с майките на децата си, искат законодателни промени и споделено родителство

0

- Advertisement -

В деня на бащата – за 12 та поредна година пред Министерството на правосъдието излизат на протест бащи, които са разделени с майките, но искат да прекарват повече време с децата си. Те настояват за законодателни промени.

Инициативата е под наслов „Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство, като изход , за да могат повече деца да живеят и със своите бащи. В момента няма институция, която да се следи дали се изпълняват съдебните решения при развод по отношение на контактите с децата. В 96 % от случаите на конфликт между двама родители съдът се произнася в полза на майката и присъжда попечителството над децата на нея – така детето често губи контактите с баща си. Адвокат Карло Луканов поясни:

„Смисълът на това споделено родителство, е да се въведат задължителни правила, които да не позволяват на някой от родителите да доминира и на конфликта между тях да предопределя къде ще бъде детето“.

Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас. Все повече в Европа навлиза споделеното родителство, без да се уточнява пола на двамата родители, но това не е обезпокоително, казва Карло Луканов.

За БНР един от органзаторите на протеста – Слави Несторов от фондация „Споделено родителство“ сподели:.

„В момента проблемът е в закона, защото дори, когато един баща, един родител има привременни мерки, които съдът отсъжда, дори разширените привременни мерки означава, че родителят, на който е отсъдено това нещо, той вижда детето си две съботи и недели в месеца, и тогава се получава родителското отчуждение. Това е, към което ние се стремим, законът да бъде споделен“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки