Христо Иванов се разделя с „Промяната“

0

- Advertisement -

Назрява създаването на нов блок в българската политика, който да обяви десницата, разкриха за „Филтър“ хора с високи позиции в Европейската народна партия. След като оперативното управление на държавата бе поето от широка коалиция с участието на ГЕРБ, СДС, „Да, България“, ДСБ, „Продължаваме промяната“ и ДПС, от централата на ЕНП са дали сигнали до лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на коалицията „Демократична България“, включваща „Да, България“ и ДСБ, да седнат на масата на преговори за по-сериозни общи политически действия.

Лично лидерът на обединението на консервативни и дясноцентристки партии Доналд Туск е дал да се разбере, че бъдещето е единство и загърбване на противоречията. От 1999 година насам ЕНП е най-голямата партия в парламента на Европа. Сега там България е представена с депутати от ГЕРБ, СДС и ДСБ. Партията на Христо Иванов „Да, България“ е на една ръка разстояние да бъде приета в семейството на ЕНП. За целта Христо Иванов ще трябва да направи завой и да се отърве от товара „Продължаваме промяната“. Особено след като формацията на Кирил Петков и Асен Василев започна да прави опити за членство в Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който принадлежи и ДПС.

Подобно преструктуриране на политическото пространство изглежда възможно в близките месеци. Още повече че все по-упорито се говори колко големи щети нанася на „Демократична България“ коалицията с „Продължаваме промяната“. Поради различното идейно позициониране тя е невъзможна на предстоящите избори за евродепутати. Последното прави още по-възможен нов десен съюз.
По подобна логика ДПС пък може да вземе под крилото си „Продължаваме промяната“ и да й помогне за членството в АЛДЕ. Още повече че депутатът в Европейския парламент от ДПС Илхан Кючук е съпредседател на АЛДЕ и неговата дума сериозно тежи в либералните среди в Европа

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки