ЕС публикува решението за приемане на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март

0

- Advertisement -

Решението на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 г. за приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от 31 март 2024 г. е публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Това означава, че то влиза в сила официално.

Споразумението бе оповестено официално на 30 декември в късните часове, макар за него да се знаеше от по-рано. След публикуването му, България получава пълен достъп до Шенгенската информационна система, съобщи тогава дипломатически източник.

Вълнение предизвикаха текстовете на декларацията между Австрия, Румъния и България, свързани с обратното приемане на бежанци от двете страни, които бяха оповестени от румънския евродепутат Алин Митуца. В нея се говори за „бързото и надлежно пълно прилагане на критериите от Дъблин чрез незабавното обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност, в съответствие с регламента от Дъблин“, както и  че „за това не трябва да има каквито и да било ограничения, най-вече що се отнася до броя на хората, които трябва да бъдат приети обратно в срок до един месец“ и се допълва, че „това се отнася с особена сила за кандидатите за убежище от Сирия и Афганистан“. Тези текстове дадоха повод да се говори, че страната ни ще бъде наводнена от бежанци – нещо, което управляващите отричат.

Преговорите за цялостното присъединяване на двете страни към пространството за свободно движение с Австрия, която остана единствената държава, налагаща вето по въпроса, ще продължат. 

В публикуваното днес решение се посочва, че по технически и оперативни причини е целесъобразно първо да бъдат премахнати проверките по вътрешните въздушни и морски граници възможно най-скоро през 2024 г. Тези проверки следва да бъдат премахнати на първата възможна дата, съответстваща на сезонната промяна на графика на IATA.

Съветът на ЕС следва да вземе допълнително решение с единодушие в съответствие с член 4, параграф 2 от Акта за присъединяване от 2005 г. на Република България и Румъния за определяне на подходяща дата за премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници, като се вземат предвид съответните технически и оперативни договорености по тези граници и актуалното състояние на взаимното сътрудничество. Държавите членки и Комисията следва да работят, за да дадат възможност на Съвета да вземе такова решение.

Според приетото решение, от 31 март 2024 г. проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници със и между България и Румъния се премахват и разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, посочени в приложението, се прилагат за България и за Румъния както помежду им, така и в отношенията им с Кралство Белгия, Чешката република, Кралство Дания, Федерална република Германия, Република Естония, Република Гърция, Кралство Испания, Френската република, Република Хърватия, Италианската република, Република Латвия, Република Литва, Великото херцогство Люксембург, Унгария, Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската република, Република Словения, Словашката република, Република Финландия и Кралство Швеция, както и с Исландия, Княжество Лихтенщайн, Кралство Норвегия и Конфедерация Швейцария.

Съветът ще се стреми да вземе решение за премахване на проверките на лица на вътрешните сухопътни граници. Това решение ще се вземе от Съвета с единодушие в съответствие с член 4, параграф 2 от Акта за присъединяване от 2005 г. на Република България и Румъния. Цялото решение може да видите тук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки