Тодор Тагарев: България няма да изпраща кораби в Червено море

0

- Advertisement -

България няма да изпраща нито кораби в Червено море, нито военнослужещи в Йемен, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той направи уточнението, след като в края на старата година беше казал, че се обсъжда присъединяването на България към международна операция за защита на корабоплаването в Червено море и Аденския залив. 

В Благоевград министър Тагарев участва в церемония, с която бяха посрещнати български военни от контингентите в Косово и в Босна и Херцеговина.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев поздрави военнослужещите от контингента, участвал в оперативния резерв на мисията, като на площад „Македония“ в Благоевград се състоя тържествена церемония по официалното посрещане на военното формирование. 

Там министърът награди военнослужещите, завърнали се от операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово: 

„Радваме се, че всички се върнаха живи и здрави. Без инциденти мина цялата мисия. Видяхте, наградихме ги. Всеки е заслужил този знак, който е за участие в мисии. Някои от тях имат по четири и по повече мисии от тези военнослужещи. Това е работата на Българската армия“.

Министър Тагарев коментира и подписването на споразумение между България, Румъния и Турция за противоминната група през следващата седмица: 

„Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването. За да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно“. 

На критиката на Бойко Борисов за изпращане на военнослужещи в Червено море, без да се консултира с мнозинството в парламента, Тагарев отговори: 

„Това, което каза господин Борисов, той е абсолютно прав. Няма как ние да се включим в такава операция, без да има решение на Народното събрание, но ние още дискутираме в изпълнителната власт кой е най-добрият начин да подходим“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки