Георги Клисурски: Инфлацията към момента е 5%

0

- Advertisement -

В момента инфлацията е около 5%, но до юни месец тя може да бъде 2%, това каза заместник-министърът на финансите Георги Клисурски в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По негови думи разходите в държавата са на 98% изпълнени и няма как да се твърди, че има орязани такива.

„Показахме, че с увеличаване на пенсиите държавата може не само да не фалира, а да завърши с приличен дефицит от 2%, който е един от най-ниските в ЕС. Капиталовите разходи не са орязани, за да бъде толкова нисък дефицитът. Напротив, ние искаме да увеличаваме капиталовите разходи. Нямаме точните числа за реализирането им. При 98% на всички разходи няма как капиталовите да не са изпълнени“, обясни той.


Финансовата политика за дефицит от 3% е последователна, а това е и критерии за еврозоната, заяви Клисурски. Той посочи, че около 15 януари ще стане ясно какви са капиталовите разходи. По негови думи през 2023 г. НАП са успели да съберат 6,5 млн. лв. повече.

„Агенция „Митници“ и НАП продължават да работят изключително добре. Повишената събираемост се дължи и на конкретни мерки, гласувани в парламента, като повишен фискален контрол на рискови стоки, връчването на електронните фишове и др.“, обясни зам.-министърът.

„Предприели сме мерките за понижаване на инфлацията, за да сме близо до критерия за приемане в еврозоната, един от които е подпомагане на бизнеса с понижаване цените на тока“, посочи той. По негови думи има фактори, върху които няма как да се влияе, като например паричната политика, работата на регулаторите и др.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки