Хиляди българи се преклониха пред Ботев в Калофер

0

- Advertisement -

Тържествената церемония по повод 176-тата годишнина от рождението на Ботев започна по традиция от Националния музей „Христо Ботев“. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на майката на поета-революционер Иванка Ботева. Прозвуча и първото Ботево стихотворение – „Майце си“. Хиляди българи са днес в балканския град, за да се преклонят пред подвига на великия българин.

„Ботев е емблема на сила, на юнашко сърце българско, революционер, поет, човек, който възпитава. Няма значение дали сме на паметника, дали сме в Калофер, дали сме на друго място. Това трябва да е в сърцето ни и да го усещаме. За нас Ботев е абсолютно всичко: родолюбие, себеотдаденост, свобода.Любовта към Отечеството и Родината и добротата, и волята, и героизма, дано да ги предаваме с гените си на следващите поколения“, коментираха присъстващи на церемонията.

Много хора са изпълнили площада в Калофер, а на митинга-поклонение присъстват министрите на образованието и културата – Галин Цоков и Кръстю Кръстев. 

„Христо Ботев заема специално място в българския героичен пантеон. Удивителното му чувство за прозорливост към бъдещето, стремежът му към свобода, визионерството му, са пътеводни за всички нас“ – подчерта министърът на културата.

По-късно военнослужещи ще понесат на ръце „Гирлянд на славата“, който ще бъде положен на паметника на великия поет и революционер, извисяващ се над подбалканския град.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки