Бум на сигналите за незаконно съдържание и онлайн престъпления срещу деца

0

- Advertisement -

Рекорден брой – 46 хиляди сигнала за незаконно съдържание и онлайн престъпления срещу деца за изминалата година отчитат от Националната гореща линия за онлайн безопасност, която се поддържа от Центъра за безопасен интеренет.

„Това е и най-високият брой сигнали, обработени от началото на създаването на Центъра за безопасен интернет, който работи вече 17 години“,  коментира Антоанета Василева, координатор на Консултативната линия за безопасен интернет.  Над 90% от подадените сигнали са за онлайн сексуални посегателства срещу деца, сочи статистиката. А този анализ на стряскащите данни показва и належащата нужда от съществуването на Центъра за безопасен интернет, който беше оставен без подкрепа от държавните институции.

 В началото 2023 година съществуването на организацията, която е част и от европейската мрежа за безопасен интернет, и от Международната асоциация на интернет горещи линии, беше под въпрос. Това припомни в ефира на Радио Благоевград Антоанета Василева и подчерта, че Горещата линия за онлайн престъпления срещу деца и Консултативната линия  124 123, както  и чат-модула на safenet.bg продължават да помагат на деца и семейства, след безвъзмездната подкрепа на българска компания, работеща в сферата на киберсигурността.  

За рисковете и опасностите в мрежата за деца, както и за ролята на Центъра за безопасен интернет е разговорът с Антоанета Василева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки