Откриват 56-ото издание на Яворовите януарски дни в Чирпан

0

- Advertisement -

С традиционното запалване на огъня на поезията в Чирпан ще се открие  56-ото издание на Яворовите януарски дни. В програмата са литературни, филмови и театрални премиери. Събитията са  посветени на творчеството на родения в Чирпан поет. Подробности съобщава Иван Славов от Радио Стара Загора:

Тази година честта да запали огъня на Яворовата поезия ще има Крикор Сренц, който е сред дарителите от арменската общност, които поставиха традиционен арменски кръст Хачкар в родната къща на поета и автор на стихотворението „Арменци“.

Церемонията започва в 17.00 часа, след което младежи от местните училище ще пренесат огъня на Яворовата поезия през центъра на Чирпан до Военния клуб – разказва Тодор Иванов, председател на фонвация „Яворов“: „В 17.30 във Военния клуб слово за Яворов ще произнесе голямата българска поетеса Маргарита Петкова.

Малко след словото й ще започне една чудна премиера на постановката „Тренът“ по мотиви на „Хайдушки копнения“ на Яворов и очеркът „Тренът“ в гимназия „Яворов“ с ръководител Стоянка Търгова“.

Самата Маргарита Петкова ще представи своята книга „Още бели нощи“ в неделния ден в Чирпан.

„Ще споделя с хората моят Яворов. Трябва не да се живурка, а да се гори в този живот, защото само така се оставя следа. Духът на Яворов, той ни събира“, сподели Петкова.

Тази година две от предвидените в програмата събития ще се проведат извън родния град на Яворов. На 16-ти януари в Стара Загора ще бъде представена книгата „Яворов“ на проф. Димитър Михайлов, а финалът ще бъде на 21 януари в Художествената галерия в Раднево, където ще се проведе и поетична вечер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки