Денков не вижда нищо фатално при отлагане на еврозоната след 1 януари 2025 г.

0

- Advertisement -

Първите стъпки на ротацията са заложени още когато направихме споразумението как и кога ще се случи тази ротация. Това заяви премиерът Николай Денков, цитиран от Нова телевизия.

Той посочи, че е била проведена лидерска среща, на която са били обсъдени принципите. Все още обаче не се обсъждат конкретни имена, защото в момента се прави анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата.

Всичко върви спокойно, конструктивно, аз съм оптимист в това отношение, изтъкна премиерът.

Вицепремиерът Мария Габриел пък допълни, че е важно да бъде завършен анализът и да има яснота за свършената работа от всеки от министрите.

Важно е да имаме яснота къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма, подчерта тя.

Относно новите конституционни съдии, избрани от парламента, Денков увери, че са спазени процедурите и поздрави избраните.

Той отбеляза, че ако е имало оценки на тяхната дейност, това е се случило по време на обсъжданията на кандидатурите. Не е наша работа да правим оценки, изтъкна премиерът.

Той посочи и че ръководните постове в държавните регулатори трябва да бъдат попълнени.

По отношение на факта, че „Възраждане“ оглави комисията за контрол на службите, Денков заяви, че системно сме свидетели на антиевропейски позиции на партията и призна, че има своите притеснения. Този въпрос обаче се решавал в Народното събрание.

Във връзка с еврозоната Денков подчерта, че целта е 1 януари 2025 г., но нямало нищо фатално, ако влизането ни бъде отложено с шест месеца, защото не сме покрили инфлацията.

„Работим за тази цел, защото ако ние не действаме активно, с високо темпо, ще бъдем в ситуация от последните години, в която то самичко няма да се случи. Някой трябва да го свърши“, изтъкна той и увери, че вървим по програмата, която ще ни доведе до крайния резултат – еврото да бъде основната валута, с която си плащаме в България.

Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната, потвърди и Габриел. Тя допълни, че предстоящите евроизбори са важни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки