Българки покориха върха на световното цирково изкуство

0

- Advertisement -

Българки покориха върха на цирковото изкуство с участието си на Международния цирков фестивал в Монте Карло. Сестри Колеви и Цветомира Кирова – Ерани награди „Златен клоун“ в 46-то издание на фестивала. 
Това  е най-важното  цирково събитие в света. А наградите „Златен клоун“ са определяни като „Оскарите на цирковото изкуство“.

„България има традиции в  това изкуство“, напомни пред БНР Енчо Керязов, световноизвестен цирков артист, създател на фондация и носител на наградата „Сребърен клоун“.

Заслугата за тази награда сестри Колеви дължат и на своя баща, който също е цирков артист, отбеляза Керязов в предаването „Хоризонт до обед“.

„Цялото цирково съсловие печели с тези момичета. Те пренасят цирковото изкуство в едно ново време. Дават надежда за световния цирк. Те отдавна са напуснали границите и на България, и на Италия със своето изпълнение. 

Неописуемо е чувството да видиш отново българския флаг след 17 години в Монте Карло. Бях много щастлив. Те изпълняват изключително сложни елементи, които до този момент са изпълнявани само от мъже. Представят ги с огромна лекота и грация. 

Това постижение е равностойно на златен медал от Олимпийските игри. Конкуренцията е много голяма“. 

На първи юни в Арена София ще бъде проведено 13-тото издание на „Нощ на звездите“, посветено на младите таланти в областта на образованието, изкуството и спорта в България. Енчо Керязов не изключи възможността сестри Колеи също да вземат участие. 

„Работим в тази посока. Силно вярвам, че ще ги видим на първи юни. Преговаряме със собственика на „Цирк Дю Солей“.

Това е важно и за децата, които награждаваме. Те са един блестящ пример за неограничените човешки възможности и за това, че когато човек е постоянен, се постига невероятен успех“.

Това бе една невероятна и трудна за описване емоция. Беше прекрасно! Горди сме, защото за нас бе като препятствие, една голяма крачка, за да стъпим на тази сцена. Много сме щастливи от постигнатото. Гордеем се и сме доволни, защото имахме подкрепата на семейството ни, на приятели и на публиката, както и да представим тук нашата страна, което е от голямо значение“, споделят българките пред италианската преса.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки