Екоминистърът: Въглищата си отиват сами до 2030 г.

0

- Advertisement -

Въглищната енергия се свива непрекъснато и според мен ще бъде изместена още преди 2030 г. Това заяви по БНТ Юлиян Попов – министър на околната среда и водите.

„Въглищните централи няма да издържат заради цените на квотите. Те не издържат и в момента. Цените на енергията не могат да стигнат до равнища, които да направят въглищните централи конкурентноспособни“, каза министърът.

Той коментира законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, който беше приет на първо четене вчера в парламента и предвижда развитието на офшорната вятърна енергия в българската икономическа зона на Черно море.

„Проектът за офшорните вятърни централи е изключително сложен инвестиционен процес, изключително сложен инфраструктурен процес, изключително сложна регулаторна рамка и обществено обсъждане. Представям си, че към средата на 30-те години ще се появят плаващи офшорни централи с ограничен капацитет на разстояние стотици километри навътре, така че няма да бъдат вероятно видими. Планира се 50-60% от времето да произвеждат електроенергия. Но това не е план, а по-скоро фантазия“, каза Юлиан Попов.

Той подчерта, че не се притеснява от оценката на работата си, както и дали ще бъде сменен по време на ротацията.

„Поставил съм си за цел до края на февруари да завършим 7-8 основни задачи. Някои от ще ги приключим напълно, а други ще ги направим така, че да бъдат необратими. Ротацията от една страна създава известна нестабилност, но от друга тонизира политическия процес, което е добро. Ротацията беше въведена, за да се постигне стабилност и тя се постигна“, каза още министърът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки