Протест в София в памет на убития Пейо Пеев

0

- Advertisement -

Протест в памет на убития на 18 януари от съпругата и тъщата си Пейо Пеев се проведе снощи в столицата под наслов: „В памет на един баща, убит, борейки се да бъде с детето си“. Организаторът е фондация „За споделено родителство“.   

50 000 деца у нас страдат от родителско отчуждение, беше обявено в началото на протеста. „Родителското отчуждение убива“, твърдят организаторите. На протеста присъстват както хора, които не могат да виждат децата си, така и други, дошли с децата си, за да ги подкрепят.  

Родителите да бъдат равнопоставени, искат протестиращите. Законът е предпоставка да бъдат нарушавани правата на единия родител, твърдят те. Искат и реформа, за да няма “неделя за майката” или “неделя за бащата” .

„Просто единият от родителите, който е по-напорист, окупира децата не дава достъп на другия родител. Започва да отчуждава детето от другия и така се стига до родителското отчуждение – това, което е изживял и покойният“, сподели протестиращ.

Призив за реформи при споделеното родителство и равни права на родителите поискаха по-рано днес и на друг протест в София, който се проведе пред сградата на правосъдното министерство. Бащи, разделени от майките на децата си смятат, че от 2009 година досега властта не обръща внимание на поставените от тях искания: 

“В момента законодателството е това, което вкарва хората във война. На първо място искаме да се въведе презумпция за споделено родителство и да започне да работи с изпълнение, защото в момента е много трудно да изпълниш решенията, които съдът постановява. Трябва производството да бъде много бързо, да не се точи с години както досега, защото това става повод децата да бъдат отчуждавани от другия родител”, каза дошъл на протеста баща. 

“Споделеното родителство също е изключително важно. Бащата обича еднакво силно и максимално най много в живота си децата си по същия начин като майките”, допълни протестираща. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки