Столичната община почете жертвите на комунистическите изверги

0

- Advertisement -

С надпис в кърваво червено „На всички бъгларски мъченици (1944-1989)“ Столичната община почете паметта на жертвите на комунистическия режим. 
 
През 1945 година на тази дата т.нар. „Народен съд“ осъжда на смърт регенти, депутати, министри, офицери и общественици, а присъдите са изпълнени същия ден. Сред жертвите са братът на цар Борис III – княз Кирил Преславски, световноизвестният учен проф. Богдан Филов, който е бивш премиер на страната, ген. Никола Михов, министри в двата кабинета на Филов, както и в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев. 

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето от правителството на Бойко Борисов през 2011 г. , което прие предложението на двама президенти – Желю Желев (1990 – 1997) и Петър Стоянов (1997 – 2002). 

В София паметта на жертвите се почита традиционно пред параклиса и мемориалната стена до НДК.

В парламента депутатите почетоха паметта на жертвите на комунизма с минута мълчание. Скандално бе поведението на “Възраждане”, които демонстративно останаха седнали. БСП пък – наследницата на БКП, стояща в основата на комунистическите репресии и убийства, пък излязоха от зала.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки