РАЗКРИТИЯ: Нотариуса правел мръсен бизнес с Темида

0

- Advertisement -

У битият в сряда вечерта Мартин Божанов, известен като Марто Нотариуса, е имал вземане-даване с магистрати. Говори се, че е правел бизнес с Темида, притискайки съдии и прокурори, за да урежда решаването на конкретни дела. Предимно в закрития Специализиран наказателен съд.

Местопрестъплението в Глория Палас
 Местопрестъплението в Глория Палас

Нотариуса е проверяван за оказване на натиск върху магистрати. Става въпрос конкретно за съдии, които са гледали негови имотни дела. Божанов е използвал различни методи за оказване на натиск, включително и чрез негативни публикации в медиите.

Полиция отцепи района

Градският прокурор на София Илияна Кирилова потвърди, че разследването се води при тях.

„Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях”, заяви Кирилова. Двама от притисканите от Мартин Божанов-Нотариуса съдии са Владислава Цариградска, тогава районен съдия в Луковит, и Цветко Лазаров, съдия в Софийския апелативен съд.

Съдия Цариградска разкрива как е била започната медийната кампания срещу нея в серия от публикации и в жалбата си до Висшия съдебен съвет. Последвали и предупреждения през роднини и заплахи във връзка с конкретно дело, става ясно от изявленията на Цариградска.

Факсимиле от сигнала до ВСС срещу Нотариуса
 Факсимиле от сигнала до ВСС срещу Нотариуса

По едно от имотните дела страна в процеса е била Гергана Грънчарова, известна дотогава като участничка в риалити формата „Къртицата“. По-късно Грънчарова сключва брак с Божанов. Двамата имат дете на 4 години и малко бебе. Самата Грънчарова понастоящем е по майчинство като служител на ГДБОП.

Във Висшия съдебен съвет е бил изслушан и съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд. Той също твърди, че е бил обект на заплахи. А причината е четири конкретни дела, които са били разглеждани в САС и по които Нотариуса е имал личен интерес от изхода им.

Бившата Мис България Ивайла Бакалова потвърди пред „Телеграф“, че Нотариуса й е предлагал услуга срещу 100 000 евро да отърве ресторантьора Веселин Денков – Весо Брадата, с когато тя живее на семейни начала.

По думите й Нотариуса се занимава с този бизнес от поне 15 години. Весо Брадата бе обвинен, след като за него излязоха публикации, че е финансирал протестите през 2020 година. За Нотариуса се говори, че е заобиколен предимно с хора от ъндърграунда.

Негова снимка се появи в онлайн пространството, на която е редом до фигури като Иван Станишев, Светослав Стамов-Светльо Гембала, Петър Цабалас-Пепи Гърка, Петър Загорски. От медийни публикации се разбира, че Нотариуса е бил свидетел по три дела на Гембалата. Близък семеен приятел на Нотариуса пък бил прокурор Ангел Попколев.

Марто Нотариуса (първият вляво) с приятели, известни в ъндърграунда

Разследващите са успели да намерят гилза 9х19 mm на местопрестъплението. Покушението над Нотариуса бе извършено около 19.40 часа в затворения комплекс „Глория Палас“ в София. Божанов е бил прострелян в главата. На място е била и майката на убития, детето му на 4 години и бебето му.

Разстрелът е извършен в затворения комплекс на територията на бившите дипломатически тенис кортове. Стрелецът е ползвал прикритието на тъмнината, заложил се е в дерето на Владайската река зад оградата на комплекса. След като е улучил Нотариуса, е успял да избяга, без да оставя следи. Според разследващите почеркът му на действие издава, че извършителят е професионалист.

Съпругата на Божанов Гергана е служител на ГДБОП, но е в майчинство, уточниха официално от МВР. Била е назначена с конкурс. 33-годишната жена е завършила право в престижния Нов български университет. Тя е женена за Божанов от 2019 г. Преди това е носила фамилията Грънчарова. Тогава Марто Нотариуса се развежда с първата си съпруга Адриана. През 2021 г. Гергана Божанова кандидатства за младши разследващ полицай и е назначена в началото на май същата година, месец след като се дипломира в НБУ.

Бившата звезда от Къртицата Гергана Грънчарова, сега служител на ГДБОП
 Бившата звезда от Къртицата Гергана Грънчарова, сега служител на ГДБОП

Още при служебния кабинет обаче е отнет достъпът й до класифицирана информация. Тогава е освободена със заповед на тогавашния министър Бойко Рашков по предложение на настоящия Калин Стоянов, който ръководеше ГДБОП. По-късно Божанова обжалва заповедта в съда и тя е отменена. Така е възстановена на работа през август 2022 г., но оттогава е в майчинство с второто си дете. Свидетели разказаха, че жена му е дошла на мястото на престъплението минути след като Нотариуса е гръмнат в главата и е плачела неутешимо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки