Кристиан Вигенин: Вредно е премиерът да съчетава и поста външен министър

0

- Advertisement -

Нецелесъобразно, дори е вредно премиерът да съчетава и поста външен министър.

Това каза пред БНР депутатът от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание. 

„Говорим за доста специфична дейност – неща, които може да ги прави министърът на външните работи, не може да ги прави премиерът. И обратно. Не мога да си представя, че министър-председателят, който има толкова вътрешни въпроси да решава, ще бъде едновременно и ефективен външен министър. Работата на външния министър все пак е и доста да пътува по света. Не мога да разбера това настояване (ГЕРБ настоява Мария Габриел след ротацията да бъде освен премиер и министър на външните работи – б.р.)“, коментира Вигенин, който е бивш външен министър.

Според него Николай Денков няма възможностите и подготовката да бъде ефективен министър на външните работи.

„Ако толкова не могат да се разберат кой да оглави МВнР, нека управляващите да си стиснат ръцете за една неполитическа фигура – човек от дипломатическата служба„, предложи депутатът от БСП и изказа мнение, че в това правителство ролята на външния министър не е особено важна, защото „неговата задача ще бъде да изпълнява волята на ЕС и на НАТО, без да има стремежа да налага там някакви български приоритети“.

Кристиан Вигенин подчерта, че неговата прогноза не е за четиригодишен мандат на това мнозинство и добави, че много се надява това да не се случи

Не вярвам, че покрай ротацията сглобката ще се разпадне и ще ходим на предсрочни избори. Това, което правят, е за пред техните избиратели, за да не се вижда, че са се прегърнали и са си съчетали много добре интересите. Стабилност на цената на такова управление и на злоупотреба с парламента – много е висока тази цена“. 

На заседание на Изпълнителното бюро на БСП е взето решение партията да се разграничи от действията на групата общински съветници в София, съобщи Вигенин.

В предаването „Хоризонт за вас“ Кристиан Вигенин коментира и внесения от БСП проект за Закон за доброволчеството:

„Нищо не пречи, покрай всички скандали и разправии, да се направи и нещо съдържателно в този парламент. Ето – инициираме това. Не само това работим, но е важно вниманието да бъде насочено и към нещо хубаво, нещо добро и съдържателно, не само да се говори за назначения“. 

По думите му този закон, ако бъде приет, ще регламентира работата на над 100 хиляди български граждани, които в годините се ангажират с такава дейност:

„Когато направиш нещо за 100 хил. човека, е нещо полезно за обществото“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки