БДЖ пере седалките веднъж годишно

0

- Advertisement -

С петна, лекета, „цяло меню“ върху тях – вече е ясно защо седалките на българските влакове са в ужасно състояние. Освен че хората не поддържат, другата причина е, че БДЖ ги пере едва веднъж годишно, пише СЕГА по темата.

Графикът и методите на почистване са разяснени от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред депутата от Русе Иван Белчев (ПП-ДБ) в рамките на писмения парламентарен контрол. Народният представител пита защо из региона му се пътува в мизерни условия.

Министърът признава, че въпреки усилията и уважението към хигиената, голяма част от положението, не само по дестинацията на депутата, си е доста неприятно. И разяснява цялостната технология: пране на седалки – веднъж годишно, по график; спални и кушет вагони – пълно основно почистване в основния пункт преди заминаване и ежедневно преди връщане; пълно основно на другите вагони – веднъж на месец; външно почистване (машинно, ръчно) – на седмица; вътрешно – ежедневно, тоест на 24 часа, в начална гара, съобразно движението на влака. 

Липсва разяснение какво точно означава най-масовото почистване – „ежедневното“. Вероятно се има предвид помитане и изхвърляне на отпадъци. За сметка на това Гвоздейков подчертава, че всички мерки са съобразени с европейските правила, като бдително се следи за длъжностни лица, нарушаващи стандартите. Министърът съобщава още, че е обявена обществена поръчка за ремонт на 113 вагона, 5 спални и 5 кушета. Процедура има и за купуване на спално бельо, възглавници, екстрактори за почистване и пране.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки