Изкуствен интелект ще облекчава работата на администрацията в 3 министерства

0

- Advertisement -

В три министерства администрацията ще използва изкуствен интелект за работата си. Това посочва в писмен отговор към депутат на министъра на електронното управление Алекдандър Йоловски. До края на 2025 година пък ще се прави анализ и стандарти за етичното използване на изкуствен интелект. Системите с изкуствен интелект ще навлизат в министерствата през Плана за възстановяване и устойчивост.

От отговора става ясно, че само платформата за медицинска диагностика е на етап „техническа спецификация за обявяване на обществена поръчка“.

Електронното министерство работи и по закон, свързан с европейската рамка за управление на данните. Ще търси европейско финансиране за обучение на администрацията за работа със системи с ИИ. С неправителствения сектор се води диалог за етичното прилагане на ИИ. 

ЕС обсъжда законодателство за етичното му използване. Предвижда се актът да влезе в сила през 2026 година. 

От електронното министерство отбелязват и сътрудничеството си с Институт GATE към СУ. В средата на януари другият институт – INSAIT, пусна български ИИ, подобен на ChatGPT. Още тогава създателите му призоваха държавните институции да започнат да го използват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки