НСИ: Близо 30% от разходите на българите са за храна и безалкохолни напитки

0

- Advertisement -

Близо 30 процента от разходите на българите са за храна и безалкохолни напитки, следвани от тези за жилище, които имат дял от 16% в общите разходи – това сочат данните на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2023 година. Тримесечният общ разход на лице от домакинството достига 2668 лева и се увеличава с малко над 18% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г. 

Данните сочат още, че има намаление при потреблението на хляб. Българите ядат повече плодове, зеленчуци и месо.

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинството през четвъртото тримесечие на 2023 година е 2866 лева, както и общият разход. Той расте с близо 18% спрямо същото тримесечие на 2022 година.

Най-висок относителен дял има доходът от работна заплата – близо 55%, следван от доходите от пенсии и самостоятелна заетост.

Данните сочат, че през четвъртото тримесечие на 2023 година, в сравнение със същото тримесечие на 2022 г., средно на лице от домакинството, разходите за храна и безалкохолни напитки нарастват от 705 на 798 лева, а тези за алкохол и цигари – от 92 на 110 лв. Продуктите, чието потребление средно на човек от домакинството намаляват най-осезаемо през четвъртото тримесечие на 2023 година са хлябът и тестените изделия – със 700 грама.

Българинът яде с по половин килограм повече зеленчуци, като потреблението им достига до малко над 17,5 кг. Без промяна остава потреблението на картофи – по 7 кг. на човек.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки