Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ съдейства България да влезе в програмата за безвизово пътуване

0

- Advertisement -

Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ съдейства активно България да влезе в програмата за безвизово пътуване. Това е заявил помощник-секретарят Робърт Силвърс пред премиера  Николай Денков на среща по време на конференцията по сигурността в Мюнхен. Предстои и посещение на мисия на  Департамента у нас, като Американската срана е готова да помогне на България за засилване на контрола по външните ни граници, съобщават от правителствената пресслужба.

Заявена е готовност и за засилено сътрудничество и обмена на информация между за пресичане на трафика на хора, оръжия и стоки с двойна употреба и наркотици.

Също в рамките на  Мюнхенска конференция по сигурността премиерът Денков е разговарял  за препятствията пред вдигането на сухопътните граници за Шенген с  външният министър на Австрия Александър Шаленберг. Двамата  са дискутирали върху необходимостта да се подновят разговорите между България, Румъния и Австрия, за да се преодолеят всички пречки пред окончателното членство в Шенгенското пространство.

Борбата с дезинформацията и противопоставянето на руската пропаганда е била във фокуса на разговора на Денков с премиерът на Литва Ингрида Шимоните, също в рамките на  Мюнхенска конференция по сигурността. Темата е особено чувствителна и в двете държави в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент и на продължаващата война в Украйна.

Ако Путин не бъде спрян в Украйна, всички държави в Източна Европа са застрашени, предупреждават  двамата.

Литовският премиер е изразила  специална подкрепа за присъединяването на България към еврозоната. Ингрида Шимоните е споделила опит от  приемането на еврото в Литва, когато тя е била финансов министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки