Пускат още 5 км от АМ „Струма“, заедно с тунел „Железница“

0

- Advertisement -

Още 5 километра от автомагистрала „Струма“, заедно с новия тунел „Железница“, ще бъдат пуснати за движение  на 20 февруари, вторник, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Повече от година се забави завършването на участъка заради срутищни процеси от двете страни на тунел „Железница“, който беше напълно завършен през лятото на 2022-ра. За укрепването на единия скат експертите решиха да се изгради полутунел преди мостовото съоръжение и виадукта в посока Кулата. На практика, на срутищния участък е построен още един малък тунел на платното, което оскъпи дейностите с над 80 милиона лева.

Самият тунел „Железница“, чиято стойност е над 215 милиона лева, е най-модерното съоръжение у нас.Той е с две отделни тръби, всяка с дължина 2 километра.

Снабден е с всички системи за безопаност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS-кабини и електронна система за контрол на достъпа.

Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да преминават линейки, пожарни и други специализирани машини в случай на пътен инцидент.

В близост до турела е изградена и хеликоптерна площадка. Трасето на автомагистрала „Струма“ след готовата 5-километрова отсечка в посока Кулата, не е готово заради липса на окончателно решение за строителството й през Кресненското дефиле.

Тунел Железница

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки