„АЕЦ Козлодуй- Нови мощности“ започва преговори с „Хюндай“ за строеж на 7 и 8 блок

0

- Advertisement -

След остър политически дебат и разменени упреци между партиите в управляващото мнозинство парламентът реши да възложи на предприятието „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ да проведе преговори с „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ за изграждане на 7 и 8 блок в атомната ни централа.

Предложението беше внесено от депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Станислав Анастасов от ДПС

Първоначално то беше отхвърлено със 111 гласа „за“ и с още толкова „против“ и „въздържали се“.

При прегласуване то все пак беше прието в съотношение един глас „за“ в повече. Подкрепата дойде от ГЕРБ СДС, ДПС и ИТН.

Тошко Йорданов обясни позицията на своята формация така:

От ИТН винаги сме защитавали ядрената енергия. Когато бяхме с ПП-ДБ и БСП тогава водихме преговори с „Уестингхаус“ за строеж на нови ядрени мощности в Козлодуй, а не в Белене. Така че ние следваме последователно политиката за нови ядрени мощности на АЕЦ „Козлодуй“.

Парламентът отхвърли проекта на решение на ПП-ДБ – освен с „Хюндай“, преговори да се водят и с американската компания „Бехтел“, както и предложението на „Възраждане“ за включване в кратката листа за преговори на китайска компания

От ПП ДБ изразиха разочарование от действията на ГЕРБ СДС и ДПС. Мартин Димитров коментира: „Колеги от ГЕРБ и ДПС, смятате ли, че имаме нужда от този дебат, когато парламентът цитира конкретно име на фирма, прави процедурата уязвима. Взето е решение от НС, министърът си върши работата, всичко е както трябва, а вие подлагате цялата процедура под риск“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки