ПСС: Бъдете внимателни, снежни маси падат и на Витоша

0

- Advertisement -

Изграждането на съоръжения, които „ловят“ лавините на опасен склон в Боровец, предлагат експерти. Падащи снежни маси от години вземат жертви в района, известен като „лавината“, в непосредствена близост до Маркуджик 3, ски зона Боровец. Наскоро именно в района загина гръцки скиор, а други трима сноубордисти бяха затрупани.

За две десетилетия склонът взема две жертви, а на мястото стават множество инциденти.

Същевременно в този опасен район всяка зима навлизат голям брой хора, обясняват от Българска лавинна асоциация. Именно заради това организацията подава предложение до Министерството на околната среда и водите за изграждането на снегозадържащи съоръжения.

Опасност

Основният проблем е, че много хора не разпознават, че това място е опасно.
В посочения район всяка зима навлизат голям брой хора – една част от тях са пешеходни туристи, които използват лятната пътека, без да са наясно, че попадат в зона с висока лавинна опасност. Втората група са гости на курорта, които излизат от пистите, отново без да са наясно, че се разхождат на опасно място и нямат нужното оборудване. Третата група са запознати с опасността хора, с нужното оборудване, които независимо от поставените знаци за лавиноопасна зона навлизат в склона. „Предприетите до момента мерки и информационни кампании не достигат до този голям брой хора и съответно не дават нужния резултат. Това е и причината да предложим възстановяване на пасивните заграждения на склона и изграждане на активна защита“, аргументират предложението си от асоциацията.

Маркировка

Снегонавявания има на Пирин, Витоша и Рила. На Витоша вече има сведения за паднали лавини на някои характерни склонове, за щастие без пострадали, съобщават от Планинската спасителна служба. Следващите няколко дни бъдете внимателни и следвайте само зимната колова маркировка. Ако сте свидетели на падане на лавина в близост до популярни туристически обекти и няма пострадали хора, моля пак алармирайте ПСС. Това ще предотврати потенциална излишна акция по търсене на хора, отбелязват спасителите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки