Денков: Ако кабинетът падне, има опасност да се върнем назад в борбата с корупцията

0

- Advertisement -

Според премиера Николай Денков, ако кабинетът падне, има опасност страната ни да се върне назад в борбата с корупцията. 

Той припомни, че за девет месеца кабинетът и парламентът са променили антикорупционният закон, Конституцията, както и другите закони, свързани с реформата в правосъдната система. Денков отново увери, че сегашното правителство работи свеждането на корупцията до минимум.

„И за това търсим възможност да продължим във формат, който би довел до завършване на този цикъл от правосъдна реформа. Ако сега се срути правителството, ако се разпадне парламента, отново ще си останем в същата ситуация, в която бяхме преди девет месеца, защото, както всички знаем, само да сменим законите не е достатъчно“, коментира Денков.

Премиерът смята, че обсъждането от ПП-ДБ и ГЕРБ на документите за управление след ротацията ще отнеме повече от два дни и изрази надежда това време да бъде осигурено. Той потвърди, че е готов с оценката на министрите отпреди месец.

Разговорът по тази тема с вицепремиер Мария Габриел все още не се е състоял и премиерът очаква това да стане в следващите няколко дни. По думите му Габриел бави оценката, за да влезе в дълбочина в казуса, да разговаря с всеки министър и да прецени ще може ли да продължи работата си с тях след ротацията. Денков отново потвърди, че ще спази договорката с ГЕРБ и ще подаде оставка на 6 март.

Денков не отговори на въпроса дали би поискал оттеглянето на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, докато тече проверката за данни, свързващи го с разследването „Осемте джуджета“ и Мартин Божанов-Нотариуса.

По-рано Бойко Борисов заяви, че не вижда никакви причини за това, а лидерът на БСП Корнелия Нинова подкрепи тезата, че Сарафов трябва да се оттегли до приключване на разследванията. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки