БУНТ: 30 свещеници поискаха да се преразгледа изборът на Сливенски митрополит

0

- Advertisement -

Над 30 свещеници от Сливенската епархия отправиха поредно  искане до Светия синод за преразглеждане решението за нов избор на сливенски митрополит. Те настояват да бъде зачетен изборът им от 18 февруари, когато епископите Йеротей и Михаил получиха най-голям брой гласове.

Свещеници от Бургас, Ямбол, Сливен, Елхово, Средец и Тополовград настояват да се спази уставът на Българската православна църква и да се отмени наредбата, с която беше касиран изборът за Сливенски владика. Те поискаха и среща с варненския митрополит Йоан.

„Да ни събере, да ни обясни как и защо така се получи – все пак ние сме представители на нашите духовни околии. Тези клирици и миряни са ни гласували доверие, изпратили са ни там да гласуваме, но ние не успяхме да защитим техния вот. Има устав, който трябва да се спазва, не може да управляваш с наредби и постановления“, посочи отец Николай Клюнков от Елхово.

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за епископ Йеротей – 26 гласа, а на втория тур – за  епископ Михаил – 22 гласа. Светият синод обаче насрочи нов избор за 13 март, който ще се проведе в Синодалната палата.

Ако се стигне до такъв свещеници, от Сливенската духовна епархия са готови на протест на 12 март. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки