ОЩЕ ПРОМЕНИ: Ученици ще четат Елиас Канети

0

- Advertisement -

При следващи обсъждания за промяна на учебните програми, включително на тези по български език и литература, ако има такива предложения от експерти, или от представители на обществеността, те ще бъдат обсъдени, и произведенията на Елиас Канети могат да бъдат включени в този задължителен списък от литературни произведения. Това каза министърът на образованието и науката в оставка Галин Цоков в рамките на днешния парламентарен контрол.

Той отговори на въпрос на народния представител от ПП-ДБ Иван Белчев относно изучаване на произведенията на Елиас Канети в училище, предава БТА.

„В учебните програми списъкът със задължителните литературни текстове е ограничен, защото в него са включени основни произведения, които са свързани с определена литературна класика, и произведения, които са свързани с развитието на литературните компетентности на децата и учениците – както в общообразователна подготовка, така и в профилираната подготовка, в рамките на 11-и и 12-и клас“, обясни проф. Галин Цоков.

Образователният министър в оставка поясни, че процедурата по изработване на учебните програми е свързана с два основни момента – обсъждане на предложения за промяна в учебните програми, включително на задължителния списък от литературни текстове, което се извършва от експерти в съответната област – учители, университетски преподаватели и литературни критици.

Вторият етап е свързан с обществено обсъждане на направените предложения, в което могат да вземат участие и други представители на литературната общност, който етап също се взема под внимание.

По думите му през последните години не са правени такива предложения нито в единия, нито в другия етап, относно изучаването на Елиас Канети.

„Заедно с това трябва да отбележим, че и в сега действащите учебни програми, има възможност учителите, извън задължителния списък с литературни произведения, да включат и произведения на други автори, включително на Елиас Канети за развитие на литературните компетентности на своите ученици““, каза проф. Галин Цоков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки