ВНИМАНИЕ: Кърлежи ни полазват на гробищата!

0

- Advertisement -

Кърлежи ни полазват на гробищата. След Задушница много хора се оплакват, че са нахапани от кръвосмучещите паразити, алармира пред вестник „Телеграф“ бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантаджиев.

„Има ли бездомни кучета, които ходят да се възползват от храната, оставена след Задушница, тогава много се увеличават и ухапаните, и случаите на заболели. Това се случва лятно време, когато е много топло и влажно. Спасението е косене и пръскане срещу кърлежите“, уточнява той.

Терапия

По думите му груба грешка е, че хората не вземат антибиотик със свалянето на паразита. Ако човек е ухапан в парк, където над 20% от кърлежите са носители на инфекции, при отстраняването му трябва да се вземе антибиотик. Възрастните трябва да приемат две таблетки доксициклин, а на децата се дава макролиден антибиотик. Те се приемат еднократно. Това намалява повече от 10 пъти вероятността от предаването на лаймска болест и марсилска треска, както и две други инфекции, предавани от кърлежи – ерлихиоза и анаплазмоза, отбелязва професорът.

Първите кръвосмучещи паразити в нашата страна се появят при среднодневни температури над 5 градуса, което значи, че вече щъкат в парковете. Ако паразитът се свали до 12 часа от впиването, може да не ни зарази, дори да е носител на инфекции. Когато се премахне мястото на ухапване не бива да се маже с йод или риванол, защото тези оцветяващи разтвори пречат да се следи мястото на ухапването за зачервяване, предупреди професорът.

Заразени

Данните показват, че за миналата година близо 300 българи са заболели от инфекции, предавани от кърлежи. До момента са регистрирани 20 случая от началото на годината. 8 души са се разболели от ку треска, а 12 души са с лаймска болест, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки